Etelä-Sudan

Hengellis-humanitaarinen kokonaisuus eteläsudanilaisten auttamiseksi keskittyy väliaikaisesti Pohjois-Ugandaan, tilanteen vakiinnuttua takaisin Etelä-Sudaniin.

Ugandan pakolaisleireillä on noin miljoona eteläsudanilaista pakolaista. YK:n tilastojen mukaan pakolaisista 87% on naisia ja lapsia ja moni heistä on kristittyjä. Tukemamme työ on yhdistelmä seurakunnallis-sielunhoidollista sekä humanitaarista avustustyötä.

Työllä tuetaan erityisesti Etelä-Sudanin luterilaisen kirkon pastoreita ja diakonissoja, jotka toimivat pakolaisten parissa.

Etelä-Sudan on maailman nuorin valtio. Se itsenäistyi Sudanista vuonna 2011, yli 20 vuotta kestäneen sisällissodan jälkeen. Asukkaita maassa on yli 11 miljoonaa ja kooltaan se on noin kaksi kertaa Suomen kokoinen. Lukutaitoisia on alle 30% väestöstä. Yli puolet kansasta on kristittyjä ja loput luonnonuskontojen edustajia tai muslimeja. Maa koostuu monista heimoista ja on yksi maailman köyhimmistä. Maa ajautui vuonna 2013 sisäiseen kriisiin ja sisällissotaan. Tämä on aiheuttanut valtavan pakolaisvyöryn naapurivaltioihin. YK:n mukaan yli 3,5 miljoonaa ihmistä on välittömässä nälänhädässä.

Toteuttaja: Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys


Paljon saimme jälleen oppia tuolla työkaudella itsestämme, työstä, ihmisistä ja Jumalasta. Aikaan kuului jälleen myös erilaisia haasteita ja vaikeitakin aikoja. Ugandassa sain osallistua mm. Bidibidin ja Palapekin leireillä pidettyihin nuorten seminaareihin vielä ennen lähtöä helmi-maaliskuussa.

Otteita Pauli Vanhasen lähettikirjeestä 1/2021: Yhteistyökirkolla ELCSS-S:llä (Sudanin ja Etelä Sudanin Evankelisluterilainen kirkko) on tulossa piispanvaalit ensi kuussa Jubassa, JHS. Muistetaan tuota kokousta ja pyydetään johdatusta heille tuohon kokoukseen.

Noilla sanoilla eteläsudanilainen mentorini (työ) on evästänyt ja rohkaissut minua edellisillä tapaamisillamme. Kutsu kuokkaa kuokaksi älä lusikaksi. Myös neuvon "Your work here is not to please people, but to tell the truth" olen kuullut useasti. Mentorini on kotoisin Etelä-Sudanista, Yambiosta. Hän pakeni muutama vuosi sitten Ugandaan sen jälkeen...

Etelä-Sudanin alueella on käyty sisällissotia itsenäisyyden alkuajoista lähtien. Nyt rauha on solmittu, mutta konkreettinen muutos on ollut hyvin hidasta. Ugandan pakolaisleireillä seurakuntalaiset odottavat paluuta kotiinsa.

Tervehdys teille täältä Gulusta. Toivottavasti voitte ja jaksatte hyvin. Täällä voidaan ihan hyvin. Korona-karanteeni täällä Ugandassa alkoi maaliskuussa. Koulut on suljettu ja ihmisiä kehotetaan pysymään kodeissaan. Muita rajoituksia ovat mm. henkilöautojen käyttökielto ilman erillistä lupaa ja ulkonaliikkumiskielto 7pm-5am. Haastavia aikoja on...

Etelä-Sudanin sisällissota on vaatinut satoja tuhansia kuolonuhreja ja ajanut miljoonat ihmiset pakoon kotiseuduiltaan. Evankeliumiyhdistyksen lähetystyöntekijät tekevät töitä noin miljoonan Ugandaan paenneen parissa, joista suurin osa on naisia ja lapsia.

Tapiolan seurakunta solmi vuoden 2020 alussa nimikkosopimuksen Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen kanssa Ugandan pakolaisleireillä asuvien etelä-sudanilaisten auttamiseksi. Tapiolan seurakunnan tukema pakolaistyö sisältää monipuolisen kokonaisuuden koulutustoimintaa, seurakunta- ja diakoniatyötä.