Pakolaistyö etelä-sudanilaisten parissa Ugandassa

02.03.2020

Tapiolan seurakunta solmi vuoden 2020 alussa nimikkosopimuksen Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen kanssa Ugandan pakolaisleireillä asuvien etelä-sudanilaisten auttamiseksi. Tapiolan seurakunnan tukema pakolaistyö sisältää monipuolisen kokonaisuuden koulutustoimintaa, seurakunta- ja diakoniatyötä.

Etelä-Sudan on maailman nuorin valtio. Se itsenäistyi Sudanista vuonna 2011, yli 20 vuotta kestäneen sisällissodan jälkeen. Asukkaita maassa on yli 11 miljoonaa ja kooltaan se on noin kaksi kertaa Suomen kokoinen. Lukutaitoisia on alle 30% väestöstä. Yli puolet kansasta on kristittyjä ja loput luonnonuskontojen edustajia tai muslimeja. Maa koostuu monista heimoista ja on yksi maailman köyhimmistä. Maa ajautui vuonna 2013 sisäiseen kriisiin ja sisällissotaan. Tämä on aiheuttanut valtavan pakolaisvyöryn naapurivaltioihin. YK:n mukaan yli 3,5 miljoonaa ihmistä on välittömässä nälänhädässä.

Etelä-Sudanin sisäisten levottomuuksien takia monet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan Pohjois-Ugandassa oleville suurille pakolaisleireille. Kaiken inhimillisen hädän keskellä on kuitenkin syntynyt kasvavia luterilaisia seurakuntia niin pakolaisleireille kuin Etelä-Sudaniin. Pohjois-Ugandan pakolaisleireillä työskentelee kolme suomalaista lähettiä hätäapu- ja seurakuntatyössä.

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen yhteistyökirkko on Etelä-Sudanin ja Sudanin evankelisluterilainen kirkko.