Länsi- ja Keski-Afrikka

Radiotyö fulani-heimojen alueilla on osoittautunut tehokkaimmaksi tavaksi tavoittaa paikasta toiseen liikkuvia fulani-paimentolaisheimoja Sahelin alueella, Saharan eteläpuolella.

Kamerunissa tehtävien radio-ohjelmien kuuluvuusalue kattaa laajan alueen Länsi- ja Keski-Afrikassa. Ohjelmat antavat kristillisen ohjelmasisällön lisäksi koulutusta aina perhekysymyksistä, naisten asemasta, lastenkasvatuksesta, taloudenhoidosta ja terveyskasvatuksesta maanviljelysopastukseen ja kulttuuriin. Ohjelmia kuunnellaan ahkerasti ja ne ovat pidettyjä sekä muslimien että pienen kristityn vähemmistönkin parissa.

Radiotyö on tärkeä tekijä myös alueen vakauden edistäjänä, sillä etenkin Nigeriassa ja sen rajoilla fulani-heimot tunnetaan tekemistään terrori-iskuista ja radikaalista islamistijärjestöistä kuten Boko Haramista.

Toteuttaja: Medialähetys Sanansaattajat


Länsi-Afrikassa sijaitsevan Burkina Fason pohjois- ja eteläosassa laajat alueet ovat autioituneet aseistettujen ryhmien kapinan seurauksena. Sikäläinen pastori haluaa tuoda toivoa kamppaileville yhteisöille. (World Watch Monitor)

Kamerunissa Sawtu Linjiilan tuottamien, fulfuldenkielisten ohjelmien lyhytaaltolähetykset loppuivat helmikuussa 2020 ja lähetyksiä jatkettiin FM-taajuuksilla. Kamerunissa ohjelmia lähetti 15 paikallisasemaa ja Tsadissa kaksi paikallisasemaa. Sawtu Linjiilan työ evaluoitiin Sansan mediatutkija Eila Murphyn johdolla vuoden 2019 lopussa. Evaluaation...

Länsi-Afrikassa sijaitsevan Burkina Fason pohjois- ja eteläosassa laajat alueet ovat autioituneet aseistettujen ryhmien kapinan seurauksena. Sikäläinen pastori haluaa tuoda toivoa kamppaileville yhteisöille. (World Watch Monitor)

Nyt jos koskaan Länsi-Afrikka ja Kamerun tarvitsevat rauhan rakentajia. Viime vuosien aikana islamilaiset taistelijat ovat kohdistaneet hyökkäyksiä myös kirkkoihin. He yrittävät lisätä jännitteitä maassa, joka jo kauan on ylpeillyt olevansa uskonnollisesti suvaitsevainen.

Fulanit ovat keskisessä ja läntisessä Afrikassa asuva paimentolaisheimo, mutta nykyään heitä asuu paljon myös kaupungeissa. Radio Sawtu Linjiilan fulfuldenkieliset radio-ohjelmat ovat arviolta 18 miljoonan fulanin ulottuvilla. Sansan tukema Sawtu Linjiila on Kamerunin evankelisluterilaisen kirkon omistama kristillinen radiostudio ja...

"Nimeni on Ibrahim. Olen syntynyt toukokuussa 1981 Kamerunin Marouassa. Fulbe-heimoon kuuluvat vanhempani ovat muslimeita. Kävin koraanikoulua, kuten muutkin nuoret muslimit. Vanhempani toivoivat minusta suurimaamia. Opintojeni jälkeen kuljin kylästä toiseen pakistanilaisten saarnaajien kanssa. Saarnasimme moskeijoissa islamin oppien mukaan....

Fulanit ovat paimentolaisia, jotka asuvat kuivalla ja kuumalla Sahelin alueella Saharan eteläpuolella, Länsi- ja Keski-Afrikassa. Heitä asuu aina Atlantin rannalta Senegalista Kameruniin ja Keski-Afrikan tasavaltaan asti. Monet fulanit elävät vähemmistönä muiden heimojen keskellä.