Terveisiä Kylväjän kesäpäiviltä

03.10.2024
Kuva: Hannu Holopainen
Kuva: Hannu Holopainen

Osallistuin Kylväjän kesäpäiville 7.-9.6.2024 Jyväskylässä. Haluan tässä jakaa minuun eniten vaikuttaneita asioita siellä. Järjestelyvastuussa olivat Lähetysyhdistys Kylväjä ja Jyväskylän seurakunta. Päivien teemana oli "Mitä ihmettä". Nämä päivät olivat samalla Kylväjän 50-vuotisen taipaleen juhla. Perjantaina 7.6. järjestettiin missiologinen symposium ennakkoilmoittautuneille, erityisesti seurakuntien edustajille. Seminaarin teemana oli lähetystyön Lausanne liike 1974-2024 ja sen tuleva kongressi syyskuussa 2024. Siis myös Lausannen liikkeen perustamisesta tulee kuluneeksi 50 vuotta tänä vuonna.

Evankelisen lähetystyön historiaa seminaarissa valotti luennossaan kirkkohistorian professori, emeritus, Brian Stanley, Univ. of Edinburgh, Skotlannista. Billy Grahamin ja John Stottin johdolla kokoontui the First International Congress on World Evangelization heinäkuussa 1974 Lausannessa Sveitsissä. Koolla oli 2400 osallistujaa 150 maasta. Kun Lausannen liike alkoi 1974, se oli reaktio liberalismille ja humanismille, jonka nähtiin valtaavan lähetystyötä. Painotus oli holistisessa lähetyksessä ja lähetysjärjestöjen yhteistyössä. Kokouksen tuotoksena julkaistiin asiakirja Lausanne Covenant. John Stottin ja Billy Grahamin yhteinen työ johti liikkeen perustamiseen. Liike on pyrkinyt yhdistämään evankelioinnin intohimon teologiseen pohdiskeluun ja ortodoksisuuden ortopraktiikkaan. Se on osoittautunut vedenjakajaksi evankelisille. Billy Graham kuvasi "Lausannen hengeksi" kaikkien yhteistyötä maailman evankelioimiseksi. Se henki on nöyryyden, ystävyyden, rukouksen, opiskelun, kumppanuuden ja toivon henki. Se henki Stottilla (anglikaani) ja Grahamilla (babtisti) oli huolimatta erilaisista kirkollisista taustoistaan.

Neljäs Lausannen kongressi on pidetty tänä vuonna Koreassa 22.9.-28.9. Tämän kongressin teema on "Let the Church Declare and Display Christ Together". Olin itse opiskeluaikoina 1970-luvulla Lontoossa ja osallistuin All Souls Churchissä John Stottin toimittamaan messuun. Ehkä siksi kuuntelin mielenkiinnolla professorin esitystä Lausannen liikkeestä, mistä en nuorena paljon tiennyt.

Kylväjän kesäpäivien ennakko-ohjelmaan luento sopi hyvin, koska Kylväjä on viime vuosien uudistumisprosessissaan hakeutunut yhä vahvemmin yhteistyöhön eri lähetysjärjestöjen kanssa käytännönläheisesti tunnustusrajoista välittämättä yhteisen päämäärän innoittamana. Päämäärä on viedä evankeliumin sanoma Kristuksesta kaikkeen maailmaan kaikille kansoille. Kylväjä onkin pyrkinyt menemään juuri alueille, joissa kristillistä todistusta on vähän tai ei ollenkaan.

Toinen puhuja symposiumissa ja yhden seminaarin alustaja oli Usha Reifsnider Englannista. Hän jätti pysyvän muistijäljen moneen osallistujaan. Hänen vanhempansa, hinduja, olivat muuttaneet siirtolaisiksi Intiasta Englantiin. Perhe kasvatti tyttärensä hinduiksi. Hänen koulunsa katolinen opettaja kutsui perheen tyttäriä pyhäkouluun ja vei heitä sinne autollaan. Opettaja toi perheen tytöille myös jouluksi lahjoja.

Usha kertoi alkaneensa lukea Raamattua ja 11- vuotiaana hän alkoi uskoa Jeesukseen. Hinduvanhemmat vastustivat voimakkaasti vierasta kristinuskoa. Hän meni kasteelle vasta 19- vuotiaana. Se johti siihen, että hänen isänsä ajoi hänet kotoa pois ja hän oli vaikeassa tilanteessa. Englannissa hän oli kuitenkin sisar seurakunnassa vain jumalanpalveluksissa ja kirkkokahveilla. Muuten täysin oman onnensa varassa. Hän koki kristillisen seurakunnan olleen vain valkoisille englantilaisille, vaikka hän oli käynyt koulunsa englannissa ja puhui puhtaalla brittiaksentilla. Hän ei ollut yksi heistä. Kirkkokansa käyttäytyi edelleen kolonialistisesti.

Uskostaan hän ei kuitenkaan luopunut vaan oli sitkeä ja valmistui aikanaan myös teologian tohtoriksi ja lähetystyöhön oman kulttuurinsa ihmisten keskuuteen. "Let me walk with you" lause hänen kertomuksistaan jäi soimaan mielessäni. Siis kohtaa ihmiset tasa-arvoisina, vaikka he tulevat vieraasta kulttuurista ja käyttäytyvät eri lailla. Tästä katolisen opettajan pienet huomaavaisuudet perheen tytöille olivat hyvä esimerkki. Pienet asiat, jotka johtivat nuoren tytön lopulta Raamatun sanan vaikutuspiiriin.

Sekalaisia nostoja

Kuva 1. Vain 3,3 % kaikista lähetystyöntekijöistä toimii alueilla, joissa on vähiten kristillistä todistusta..
Kuva 1. Vain 3,3 % kaikista lähetystyöntekijöistä toimii alueilla, joissa on vähiten kristillistä todistusta..
Kuva 2. Tapahtumakeskus Helmi oli kokouspaikkana.
Kuva 2. Tapahtumakeskus Helmi oli kokouspaikkana.
Kuva 3. Tapiolalaisia osallistujia tauolla.
Kuva 3. Tapiolalaisia osallistujia tauolla.
Kuva 4. Jumalanpalvelus Taulumäen kirkossa ja lähettien siunaaminen.
Kuva 4. Jumalanpalvelus Taulumäen kirkossa ja lähettien siunaaminen.

Kylväjän toimintaperiaatteita

  • Lähdemme ja lähetämme kiitollisina ristin sovituksesta.
  • Tunnustamme Jeesuksen koko maailman ainoaksi Pelastajaksi.
  • Pidämme evankeliumia kaikkien ihmisten oikeutena.
  • Teemme seurakuntaa synnyttävää ja vahvistavaa työtä siellä, missä Kristusta ei tunneta.
  • Palvelemme ihmisiä ja yhteisöjä kokonaisvaltaisesti Jeesuksen esimerkin mukaisesti.
  • Rakastamme ja kunnioitamme kaikkia ihmisiä. Kohtaamme heidät Jumalan luomina persoonina.
  • Toimimme yhteistyöhakuisesti.

Kylväjän kohteita

  • diasporatyö maahanmuuttajien parissa Kreikassa ja Etu-Aasiassa
  • juutalaistyö Israelissa, Pietarissa sekä Ukrainassa
  • arabiankielinen työ Haifassa ja netissä
  • itä-Aasian pioneerityö
  • Kaukaasiassa teltantekijätyö
  • Nepal
  • Mongoliassa (lähetit perustaneet 1. ev.lut kirkon) srk- ja vammaistyötä
  • Bangladesh naistyötä
  • Itä-Aasian koulutustyö pappisseminaarissa ja yliopistoissa
  • Keski-Aasian traumatyö
  • Japani
  • Burjatia
  • Jakutia
  • Etiopia
  • Indonesia
  • Intian heimotyö

Koska Kylväjä toimii osittain alueilla, joissa kristinuskon levitys on vaarallista, joutuu järjestö käyttämään osalla kohteistaan muita kuin maiden nimiä. Kesäpäivät päättyivät sunnuntaina jumalanpalvelukseen, jossa kentille lähtevät lähetit siunattiin työhönsä Lapuan piispan Matti Salomäen johdolla.

 Hannu Holopainen