Kummityö

Mitä kummityö tarkoittaa?

Kummityöllä tarkoitetaan yhden lapsen auttamista kehitysmaassa ja tätä kautta sekä perhettä että kyläyhteisöä.

Lapsia Tapiolan seurakunnan tukemasta alakoulusta Bangladeshista / Aarne Laasonen
Lapsia Tapiolan seurakunnan tukemasta alakoulusta Bangladeshista / Aarne Laasonen

Onko se tehokasta?

Kummikonsepti on tutkimuksissa osoittautunut erittäin tehokkaaksi muodoksi auttaa kehitysmaiden ihmisiä. Lasten koulutuksella parannetaan koko yhteisön koulutustilannetta ja asemaa. Usein kummiohjelmassa mukana olleista on tullut opettajina, terveydenhuollon- tai valistustyöntekijöinä muiden auttajia.

Joissakin ohjelmissa kummilapset pyritään kouluttamaan ammattiin saakka, kuten nimikkotyössämme CREDOssa. Sen jälkeen he voivat turvallisesti palata jopa kyläänsä ilman silvonnan pelkoa. Koulutettuina he ovat yhteisön uudella tavalla kunnioittamia ja heidän näkemyksiään kuunnellaan. Samalla asenteet muuttuvat vähitellen vähemmistöjä, naisia sekä vahingollisia perinnäistapoja kohtaan.

Mitä kummit kustantavat?

Kummiohjelman keskeinen tehtävä on koulunkäynnin mahdollistaminen. Myös perheelle tarjotaan tarvittaessa mm. ruoka-apua ja terveydenhuoltoa. Silloin kun kummilapset asuvat kaukana kouluista, heille järjestetään paikka koulun asuntolassa. Kummilapselle kustannetaan tällöin asuminen, ruokailu sekä muu välttämätön.

Toisinaan myös yleistilanne vaatii erottamista väkivaltaisista tahoista. Näin on tyttöjen ympärileikkauksia paenneiden CREDO-tyttöjen kohdalla. Tällöin koulujen asuntolat toimivat samalla tyttöjen suojapaikkoina vuosien ajan.

Kummimaksuun saattaa sisältyä myös muita kuluja. Tilanne vaihtelee järjestöittäin.

Yläkoululaisia kummityttöjä Sapaharista, Bangladeshista
Yläkoululaisia kummityttöjä Sapaharista, Bangladeshista

Paljonko kummin kuukausituki on?

Kummin tuen suuruus riippuu maasta ja kummiohjelmasta. Peruskoululaisen kuukausimaksu on noin 30 euroa. Ammattiopinnoissa kumminuoren kulut saattavat nousta yli 100 euroon kuussa. Tällöin kummi maksaa vain itse määrittelemänsä kummimaksun. Moni jatkaa summaa, jolla tuki lasta peruskoulussa. Kummiohjelma kattaa loput. Ohjelmakummit ovatkin tärkeitä kattamaan näitä lisäkuluja.

Mitä kummiohjelmia Tapiolan seurakunnan työhön liittyy?

Tapiolan seurakunnan kahteen nimikkokokonaisuuteen liittyy kummiohjelma: tyttöjen silvontaa pakenevat Kenian CREDO-tytöt sekä Bangladeshin, maailman toiseksi köyhimmän maan, ala- ja yläkoululaiset Uzirpurissa ja Sapaharissa. Molemmat ovat edullisia kummiohjelmia, jotka silti sisältävät sisäoppilaitos-asuntolamajoituksen.

Vanhempia CREDO-tyttöjä leirillä / Satu Arkkila
Vanhempia CREDO-tyttöjä leirillä / Satu Arkkila

CREDO-ohjelmassa saa nimetyn kummitytön, joka ohjelmaan paetessaan on usein noin 9-vuotias. Voi valita itse summan, jolla haluaa olla mukana. Ohjelmalle tämän ikäisen kulut ovat noin 30 €/kk kaikkiaan.

Jos tukee pienellä summalla, esim. 5 tai 10 eurolla kuussa, voi olla CREDO-ohjelmakummi, joka 'paikkaa' kuluja siellä, missä eniten tarvitaan. Ohjelmakummi saa yhteiset kummikirjeet.

Bangladeshissa voit olla joko alakoululaisen tai yläkoululaisen kummi, tukien kummilasta Uzirpurissa tai Sapaharissa. Kummimaksu asuntolamajoituksineen on 30 euroa kuussa.
Kahdeksan Tapiolan Keskiviikkokerhon kummilasta Uzirpurin asuntolasta Bangladeshista/Aarne Laasonen
Kahdeksan Tapiolan Keskiviikkokerhon kummilasta Uzirpurin asuntolasta Bangladeshista/Aarne Laasonen

Yhteydenpito kummilapsen kanssa - voiko kummilapseen olla yhteydessä netin kautta?

Osa ohjelmista tarjoaa kummille nimetyn kummilapsen (näin on molemmissa nimikkotyömme ohjelmissa), osassa tuki ohjataan lapsiryhmälle. Kummille lähetetään kummikirjeitä paperisena tai sähköpostitse. CREDOssa voi olla yhteydessä kummilapseen myös Skypen tai sähköpostin välityksellä, sillä tytöt opiskelevat englantia sisäoppilaitoksissa ja heillä on käytössään internetin mahdollisuudet.

Kummilapselle voi myös itse lähettää kirjeitä, kortteja, tarroja tms pientä. Suuremmat tai painavammat lahjat toivotaan kanavoitavan kummitilin kautta, niin että lapsiryhmälle voidaan hankkia yhteisesti jotakin maan edullisilla hinnoilla.

Kummilapsen puolesta voi myös rukoilla!


Voiko kummiutta kokeilla määräaikaisesti - entä olla mukana pienellä summalla?

Totta kai! Kummina oleminen ei välttämättä edellytä pidempää sitoutumista. Joskin tämä helpottaa ohjelman suunnittelua etenkin tilanteissa, joissa kummi saa nimeltä mainitun kummilapsen. Kummiutta voit kokeilla myös rajatun ajan, esim. vuoden.

Vaihtoehtoja tarjoaa esim. CREDO-ohjelma, jossa voi olla ohjelmakummina. Jos summa on pieni, vaikkapa 5 tai 10 euroa, ohjelmakummius sopii hyvin. Kummi voi CREDOssa lisäksi itse määritellä kummimaksunsa ja vaihtaa sitä esim. taloudellisen tilanteen muutoksen vuoksi. Monesti ohjelmat ovat joustavia: kummiksi voi päästä, vaikka ei pysty kustantamaan lapsen koko kummimaksua.

Onko kummiohjelmissa kertalahjoitusmahdollisuutta?

Kyllä. Vaihtoehtoja on useita. Kertalahjoituksen voi antaa valitsemalleen kummiohjelmalle tai lapsiryhmälle.

Myös lahjoittamalla seurakunnan nimikkoviitenumeron kautta tietylle työlle tuetaan epäsuorasti kummilapsia. Ilman nimikkovaroilla tukemiamme, paikallisia alakouluja ja yläkoulun asuntoloiden ylläpitoa, ei kummiohjelmia voitaisi toteuttaa Bangladeshin maaseudulla.


Kuva: Satu Arkkila
Kuva: Satu Arkkila

CREDOssa taas nimikkotukemme ohjautuu kenialaisen Susanin (kuvassa yllä), perheitään paenneiden tyttöjen 'äidin' ja samalla kouluja kiertävän valistustyöntekijän, palkkakustannuksiin sekä CREDO-tyttöjen suoriin kuluihin, joita kummit eivät pysty kattamaan.

Voiko yhden kummilapsen ottaa yhdessä muiden kanssa?

Kyllä. Kummius voi olla yhteinen kimppakummius esim. työporukan, perheen, muutaman ystävän, rukouspiirin tai harrasteryhmän kesken. Näin voit tutustuttaa avustus- ja kummityöhön mukaan myös esim. suomalaisen kummilapsesi, lapsesi tai lapsenlapsesi - näin jotkut ovat tehneet.

Kummilapsia Uzirpurissa Bangladeshissa / Aarne Laasonen
Kummilapsia Uzirpurissa Bangladeshissa / Aarne Laasonen
Kunkin kummin osuus voi olla etukäteen sovittu, esim. usean toisilleen tutun henkilön kesken. Jokainen voi tällöin maksaa vaikkapa nettipankissa oman osuutensa. Suuremmissa ryhmissä voidaan pitää esillä kummilipasta tai käyttää muuta yhteistä kirstua. Tapiolan seurakunnan ryhmillä on jo vuosia ollut yhteisiä kummilapsia.


Tapiolan seurakunnan ryhmien kummilapset


PYHÄKOULULAISET
  • Senegalin kirkon päiväkerhotyö (Suomen Lähetysseura)
    Suomalaiset kummit ovat lähettäneet itsetehtyjä leikekirjoja kummilapsille.
Kuva Senegalista / Suomen Lähetysseura
Kuva Senegalista / Suomen Lähetysseura

IKÄMIESPIIRI

  • Francistownin kummikoululaiset Botswanassa (Suomen Lähetysseura)

KESKIVIIKKOKERHO

  • Kahdeksan kummilasta Uzirpurin koulussa ja asuntolassa Bangladeshissa (Ev.lut. Lähetysyhdistys Kylväjä)

PERHEKERHO

  • kummipoika Biswagit Keya Bangladeshissa (Ev.lut. Lähetysyhdistys Kylväjä)
Kuva: Tapiolan pyhäkoululaiset tukevat kirkon päiväkerhoryhmää Senegalissa / Suomen Lähetysseura
Kuva: Tapiolan pyhäkoululaiset tukevat kirkon päiväkerhoryhmää Senegalissa / Suomen Lähetysseura

Lisätietoja: Lähetyssihteeri Hannele Lehtinen, puh. 040 533 9553, hannele.k.lehtinen(at)evl.fi