Myös fulanit ovat Jumalan kuvia

13.05.2021

Länsi-Afrikassa sijaitsevan Burkina Fason pohjois- ja eteläosassa laajat alueet ovat autioituneet aseistettujen ryhmien kapinan seurauksena. Sikäläinen pastori haluaa tuoda toivoa kamppaileville yhteisöille. (World Watch Monitor)

Yksi aseistetuista ryhmistä, paikallinen Ansar ul Islam, on värvännyt taistelijoita riveihinsä valtaosin islaminuskoisista fulaneista. Pastori Adaman* mukaan se on leimannut koko fulanien etnisen ryhmän, johon hän itsekin kuuluu. "Heidän ajatellaan kuuluvan sotaisiin jihadisteihin, jotka aiheuttavat ongelmia Sahelin alueella", pastori Adama kertoi World Watch Monitorille. "Kaikki fulanit eivät kuitenkaan ole terroristeja, eivätkä kaikki terroristit ole fulaneja. Myös me fulanit olemme Jumalan kuvia, ja ihmisten tulisi nähdä ennen kaikkea se."

Vaikka Adama opiskeli teologiaa Englannissa, hän tiesi, että hänen täytyi palata kotimaahansa ja oman heimonsa pariin. Hänen mukaansa vallitseva turvallisuustilanne on suurempi uhka kuin koronavirus. Pastori perusti keskiseen Burkina Fasoon kirkon ja opintokeskuksen, joka tarjoaa ihmisille mahdollisuuden kouluttautua seurakunnan istuttajiksi ja opiskella myös ammattitaitoja yhteisöittensä kehittämiseksi.

"Leimaamisen ja terrorismin keskellä me tuomme näihin yhteisöihin rauhaa ja muutosta", pastori kertoi World Watch Monitorille.

Viime vuosina Burkina Faso on kärsinyt jihadististen ryhmien hyökkäysaallosta. Suurin osa hyökkäyksistä tapahtuu maan pohjois- ja koillisosassa ja kohdistuu erityisesti kristittyjen yhteisöihin, jotka muodostavat 25 prosenttia maan väestöstä. Kirkkoja ja kouluja on suljettu, ja ainakin miljoona ihmistä on paennut kodeistaan.

Turvallisuus ja humanitaariset kriisit testaavat Burkina Fason uskonnonvapauden rajoja, vaikka maa on kauan ollut tunnettu uskonnollisesta suvaitsevuudesta ja sosiaalista harmoniasta, toteaa Yhdysvaltojen Kansainvälisen Uskonnollisen Vapauden Komissio (Commission on International Religious Freedom). "Aseistetut toimijat ja väkivaltaiset opportunistit, joista osa linkittyy Isisiin ja Al Qaidaan, ovat lietsoneet uskonnollisten ryhmien välistä konfliktia henkilökohtaisen voiton saavuttamiseksi", komission raportissa todetaan.

Rukousaiheita:
- Pastori Adama ja hänen työtoverinsa. He tarvitsevat luovuutta selvitäkseen hyökkäysten ja lisääntyneen turvattomuuden keskellä.
- Burkina Fason kristittyjen yhteisö, joka pitää huolta vainotuista fulaniuskovista. Heidän joukossaan on tyttöjä, jotka ovat joutuneet pakenemaan uskonsa vuoksi. Vainoissa he ovat miehiä haavoittuvammassa asemassa ja alttiina esimerkiksi pahoinpitelyille ja pakkoavioliitoille.
- Open Doorsin yhteistyökumppanit Norsunluurannikolla heidän yrittäessään toimittaa Burkina Fasoon kipeästi tarvittua apua.

*Nimi on muutettu turvallisuussyistä


Burkina Faso

WWL 2020: Sijalla 28
- Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio, etninen ja suvun sisäinen vihamielisyys
- Väkiluku: 20,3 miljoonaa
- Pääuskonnot: islam 54%, kristinusko 25%, etniset uskonnot 19,7%

13.11. 2020 | Burkina Faso, Uutiset OPEN DOORS