Etiopia

Sokorun ohjelman projektipäällikkö Naol Elias ja sosiaalityöntekijä Tarikwa Mohammed
Sokorun ohjelman projektipäällikkö Naol Elias ja sosiaalityöntekijä Tarikwa Mohammed

Nimikkotyöntekijät

Nimikkotyöntekijämme orpolapsiohjelmissa toimivat yhteensä noin 440 orvon ja puoliorvon avustustyössä Jimman kaupungin lähistöllä Lounais-Etiopiassa. Perheet ja sijaisperheet mukaan lukien työllä on tuhansia avunsaajia.

Agaron, Bongan, Sokorun ja Limun, neljän eri paikkakunnan ohjelmissa on kussakin kaksi etiopialaista työntekijää. Sosiaalityöntekijä pitää yhteyttä kaikkiin ohjelman perheisiin ja tukee näin lapsia koulunkäynnissä ja elämäntaidoissa. Projektipäällikkö hoitaa 110 lapsen avustamisen hallintoa ja taloutta.

Kustannamme noin neljäsosan orpo-ohjelmien kansallisten työntekijöiden palkasta. Kummit puolestaan kattavat lasten välittömän ylläpidon kustannukset. Paikalliset koulutetut ja ammattitaitoiset työntekijät tekevät työn. Apumme siis kohdistuu tältäkin osin kehittyvän maan hyväksi tukien työllisyyttä näissä maissa. Kansallisen ammattilaisen palkkaaminen nimikkotyöntekijäksi maksaa usein 20-25-kertaa vähemmän suomalaiseen verrattuna. Lisäksi paikalliset työntekijät tuntevat alueen kulttuurin ja kielen tässä 80 kieliryhmän ja 200 murteen maassa, mikä toki helpottaa työtä merkittävästi.

Toteuttaja: Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys

Yhteisöjen jäsenet ovat ymmärtäneet vessojen käyttämisen tärkeyden tarttuvien sairauksien ehkäisemisessä sekä ympäristön siisteydessä. Tämän vuoden aikana huonosta hygieniasta johtuvat sairaudet ovat vähentyneet 65 prosenttia ja jo 250 kotitaloutta on alkanut käyttää omaa vessaa. Lisäksi osa yhteisön jäsenistä on aloittanut varainkeruukampanjan...

Etiopia on Afrikan toiseksi väkirikkain maan, asukasluvun ollessa n. 100 milj. Etiopiassa toimii maailman suurin luterilainen kirkko, Mekane Yesus. Etiopian kirkko on ollut suomalaisten yhteistyökumppani jo vuosikymmeniä ja on muutamissa vuosikymmenissä kasvanut noin 20 000 jäsenestä yli 9 miljoonaiseksi. Kirkon työssä on vahvasti mukana...