William Booth ja Hedvig von Haartman

26.04.2019

Helsinkiläisessä ravintolassa on käynnissä keskustelu opiskelijan ja juristin välillä. Pelastusarmeijalainen nainen saapuu paikalle ja tarjoaa lehteään ostettavaksi. "Ei kiitoksia", vastaa opiskelija halveksivasti: "Uskonnollinen kirjallisuus ei kiinnosta minua". Juristi ilmaisee ostavansa lehden kiitokseksi eräästä tuttavasta, jonka uskovaiset olivat saaneet "jälleen ihmiseksi" tuntemattomalla tavalla, mutta haluaa samalla ilmoittaa olevansa itse asioista eri mieltä.

Muutaman päivän kuluttua miehet istuvat jälleen Esplanadin Kappeli-ravintolassa. Pelastusupseeri astuu sisään. "Katso, tuossa on pelastusneitimme jälleen", juristi huomioi. Kahden tuttavan välille kehkeytyy kisa, joka koskee taivaaseen pääsyä. Sen periaatteita tentataan pelastusarmeijalaiselta: "Kyllä nuo vain ovat paljon viisaampaa väkeä kuin olin luullutkaan", opiskelija tämän jälkeen toteaa.

Vielä kolmannen kerran herrat näkevät saman naisen: "Katso, tuolla hän tulee jälleen - tuo, jota sanot huonoksi omaksitunnoksesi", juristi toteaa.