Kauppaa ihmisillä

05.09.2016

Kuvittele, että kauppa kävisi hyvin. Hinnastoja tutkittaisiin, ja ostajat kehuisivat hyviä bisneksiään tutuilleen. Raha vaihtaisi omistajaa vuorokauden kaikkina aikoina, ja uusia ostajia ilmaantuisi jatkuvasti. Ammattimaiset myyjät loisivat toimivia verkostoja viranomaisiin ja ympäristöön. Suursijoittajat rikastuisivat. Pian heidän nähtäisiin shoppailevan uusia vaatteita, ulkomaan matkoja, taloja, ja korjaavan kesämökkejään. Ja vanha tuote olisi yksinkertaista tuhota huolettomasti, mikäli myyjät kyllästyisivät tai suuttuisivat siihen.

Ja tuo tuote olisit - Sinä.

Olet juuri tutustunut järjestäytyneen rikollisuuden uhrin jokapäiväiseen elämään. Tutkimusten mukaan kaupankäynti ihmisillä on maailman nopeimmin kasvava rikollisuuden muoto. Jotkut lähetysjärjestöistä ovat ottaneet ihmiskaupan vastaisen työn nimetyksi osaksi työtään. Verrattuna tarpeiden suuruuteen on se kuitenkin vielä lapsen kengissä - aivan kuten monet ihmiskaupan uhreistakin. Monet järjestöt, jotka tekevät työtä tällä alalla, keskittyvät jo vapautettujen auttamiseen. Siellä, missä uhreista pidetään lujasti kiinni, vain harvat uskaltautuvat yrittämään konkreettista vapauttamista ilotaloista. Astuminen rosvojen luolaan on aina, kuten jo Uuden testamentin aikana, hengenvaarallista jopa Pelastajalle itselleen.

Eräs suomalainen lähetysjärjestö julkaisi joitakin vuosia sitten yhteistyötoimijansa, International Justice Missionin, IJM:n (Kansainvälinen Oikeuslähetys) perustaja Gary A. Haugenin kirjan nimeltään Viattomina Vietellyt. Tämä eri oikeusmurhien uhrien auttamiseen keskittyvän kristillisen järjestön johtaja kertoo nuorimpien ilotaloissa pidettävien olevan jopa 5-vuotiaita. Keskivertoasiakkaan kuvaus puolestaan on meille suomalaisillekin tuttu: vaalea, hieman pyöreä, virnuileva, keski-ikäinen, länsimainen henkilö.

Oman ongelmansa avustusjärjestöille muodostaa järjestäytyneen rikollisuuden tiivis verkostoituminen viranomaisten ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Haugen kuvaa erään vapautusoperaation epäonnistumista kerta toisensa jälkeen poliisien ilmiannettua ihmiskauppaketjulle vapautussuunnitelman. Vain yksi varoittava tekstiviesti, ja toiminta pienine uhreineen oli hävinnyt jäljettömiin. Viimein vapautusyritys kannatti ja useita uhreja saatiin pelastettua turvataloihin.

IJM oli järjestämässä myös kuuluisan pedofiiliparatiisi Svay Pakin vapautusoperaation Kambodzassa. Ratsian jälkeen internetin sivustoille ilmestyi pian pahoittelevia viestejä: "Party's over at K11 - Juhlat ovat ohi K11:ssa". Koodisanalla "juhlat" viitattiin lasten häikäilemättömään hyväksikäyttöön, "K11" puolestaan oli Svay Pakin peitenimi. Vaikka viesti oli IJM:lle mieluinen, kertoo se silti, miten avoimesti ihmiskauppaa harjoitetaan myös länsimaissa ilman, että kukaan sanottavasti puuttuisi siihen.Erään kristillisen lehden haastattelema kansainvälinen ihmiskaupan asiantuntija kertoi Suomen olevan merkittävä ihmiskaupan kauttakulkumaa. Kyseisen asiantuntijan mukaan viranomaistemme ja kauppiaiden "herrasmiessopimus", jonka tarkoituksena on pitää ihmiskauppa julkisissa tiloissa yksityisasuntojen sijaan, takaa toiminnan jatkumisen kapakoissa kaikessa hiljaisuudessa.

Eikä julkisen median asenne tunnu olevan herrasmiesmäisempi; joitakin vuosia sitten suomalaisia jopa tanssitettiin suositun tv:n viihdeohjelman tahdissa, joka oli rakennettu kahden pedofiilien kansainvälisen koodikielen kenties tunnetuimman ilmauksen, bumtsi bumin ja nami namin, ympärille.

Nämä peitetermit ovat jokapäiväistä, hirvittävää todellisuutta ihmiskaupan uhreille. Kuinka alas onkaan vajonnut se kansakunta, joka tekee ihmisten kidutuksesta kansanhuvia ja esittää järjestäytyneen rikollisuuden koodikieltä viihteenään?

Monet ihmiskaupan uhrien pelastajat saavat rohkeutensa Jumalan Sanasta ja toimivasta, lujasta uskosta. Uupumattoman taistelun takaa paljastuu myös IJM:n kohdalla määrätietoinen esirukous ja Jumalan johdatuksen etsiminen, sekä toiminta "ikään kuin Raamattu olisi totta", Haugenin pistäviä sanoja lainatakseni.

Ihmiskaupan vastaisen työn ja oikeuslähetyksen tärkeimmäksi työvälineeksi hän mainitseekin totuuden, josta pidetään "ehdottomalla, järkähtämättömällä tavalla kiinni. Historian suurissa, häpeällisissä tapahtumissa on aina taustalla kertomatta jätetty totuus", Haugen toteaa. Hän lainaa Nobel- kirjailija A. Solzhenitsynia: "Väkivalta ei elä yksin eikä voi elää yksin: Se kietoutuu väistämättä valheellisuuteen. Niiden välillä on läheisin, syvin mahdollinen suhde".

"Voisin kirjoittaa kertomuksia tytöistä, jotka ovat huutaneet meille; "Missä olitte kolme vuotta sitten, kun minut tuotiin tähän paikkaan? Miksi ette pelastaneet minua silloin, kun sillä vielä olisi ollut jotakin merkitystä? ... jotka ovat itkeneet ja pyytäneet apua kuukaudesta toiseen, tai tytöistä, jotka ovat karanneet ja jotka on jäljitetty, tuotu takaisin ilotaloihin ja sitten hakattu kuin eläimiä.

Tämän kaiken vuoksi meidän pitäisi toimia nopeasti puuttuessamme ihmiskauppaan. Sillä välin kun odotamme päivästä toiseen, yhä useampia tyttöjä käytetään hyväksi... Suurin vihollinen taistelussamme sortamisen ja epäoikeudenmukaisuuden lopettamiseksi on salakavala, hienotunteinen hiljaisuus."

Viime sunnuntain kirkkokahvitilaisuudessa kuulimme Kansanlähetyksen työn alla syntyneestä projektista, jonka tavoitteena on auttaa Kyproksen ihmiskaupan uhreja. Meillä on kristittyinä suuri mahdollisuus olla rukouksin ja toimin vapauttamassa näitä pieniä kyyhkysiä.

Rahanvaihtajien pöydät saavat kaatua ja rosvojen luolat tyhjentyä Lunastajan, Vapaaksi ostajan Nimessä. Hänen valtikkansa on oikeuden valtikka, Hän rakastaa oikeutta ja vihaa vääryyttä (Ps. 45: 7, 8). Hänen mahdollisuutensa ovat aina suuremmat kuin itse arvaamme, eikä Hän pyydä meitä pyytämään vähää. Monien yhä kysellessä epäuskoisina, voiko joku riistää sankarilta hänen saaliinsa, tai vanki paeta valtiaan käsistä (Jes. 49: 24), on Hänellä vastaus valmiina:

"Nyt otetaan sotasankarilta hänen vankinsa
ja valtiaalta riistetään hänen saaliinsa!
Niin sinä opit tietämään, että Minä olen Herra;
ne, jotka Minua odottavat,
eivät joudu häpeään.
Ja kaikki, mikä elää, oppii tietämään,
että Minä, Herra, olen sinun Pelastajasi,
että sinun Lunastajasi on Jaakobin Väkevä. "
Jes. 49: 24, 23, 26