Lokakuun kirja: Kaksi naista, yksi usko 

15.10.2019

Japanilainen Chieko-tyttö kasvaa arvostetussa samurai-perheessä. Onnellisen lapsuuden katkaisee tapaturma, joka aiheuttaa pysyvän vamman. Vamma tuhoaa mahdollisuudet avioliittomarkkinoilla. Komea, kunnollinen nuorimies kuitenkin rakastuu tyttöön ja he menevät naimisiin sodan aikana. Nuoripari pelastuu täpärästi Hiroshiman atomipommilta. Taitavan käsikirjoittajan tekemä romanttisen seikkailuelokuvan juoniko?

Suomalainen pieni Laura-tyttö menettää ensin äitinsä, sitten mummonsa ja isänsä. Orvot sisarukset kamppailevat vaikeudesta toiseen ja aikuisuuteen. Kotimaisen käsikirjoittajan kuvausko kohtalon iskujen selättämisestä suomalaisella sisulla?

Tähän kohtaan tarinat yleensä päättyvät.

Mailis Janatuisen kirja "Kaksi naista, yksi usko" ulottuu kerronnaltaan paljon pidemmälle kahden naisen elämässä - kuoleman rajalle asti ja ylikin. Onhan Lauran ja Chiekon elämän käsikirjoitus Taivaallisen Kaikkivaltiaan käsikirjoittajan käsialaa. Elämän suurin löytö, usko Jeesukseen, on molempien naisten vaiheissa kantavana voimana. Kirja kuvaa uskon ja luottamuksen kasvuprosessia luonteeltaan erilaisten ja eri kulttuureissa elävien naisten kohdalla. Kirjan kirjoittaja ei ole tehnyt Laurasta ja Chiekosta kiiltokuvia. He elävät, iloitsevat, pettyvät, surevat, tuntevat voimakkaasti kirjan lehdillä.

Vastuuseen kasvaminen - Lauralla "tanssihulluuden" muuttuminen "lähetyshulluudeksi", Chiekolla pitäytyminen seurakuntaan ja evankeliumiin Jeesuksesta monijumalisuuden keskellä - on kirjan suuria teemoja. Lauran ja Chiekon elämä haastaa meitä kysymään mitä merkitsee evankeliumi ja lähetys minulle, tämän päivän suomalaiselle. Voin olla vaikka kaksikymppinen opiskelija, kolmekymppinen ehkä pienten lasten äiti, keski-ikäinen työssä puurtaja tai eläkkeellä. Mikä on minun paikkani tässä ajassa?

Kirjoittaja Mailis Janatuinen on tehnyt pitkän päivätyön lähetystyössä Japanissa. Hänen perehtyneisyytensä Japanin kieleen, kulttuuriin ja historiaan on lukijalle antoisaa. Paikoin hän ottaa Japanin kristillisen kirkon elämään räväkästi kantaa.

Monilla Tapiolan seurakuntalaisilla on omia muistoja Laurasta "jatko-osana" tälle kirjalle. Tule torstaina 24.10. kuulemaan, kertomaan, keskustelemaan ja kyselemään, vaikka et olisi kirjaa (vielä) lukenutkaan! Kirjailija Mailis Janatuinen on vieraanamme.

Pirjo Hynninen