Itsenäinen Parviainen

24.03.2015

Yhdeksänvuotias helsinkiläispoika sai käsiinsä Raamatun ja alkoi lukea sitä. Hän tuli pian uskoon. Istuessaan myöhemmin opiskeluaikanaan Tehtaankadun kahvilassa hän näki itsensä matkalla Kiinaan ja kuuli Jeesuksen äänen: "Minä vien sinut Kiinaan ja Minä tuon sinut sieltä takaisin. Ja Minä olen sinun kanssasi, kunnes saatan sinut kirkkauteeni".

Tuo nuori mies oli Päivö Parviainen. 19.4.2015 toteutui näyn viimeisinkin lupaus, kun legendaarinen, rakastettu Kiinan lähetti 102-vuotiaana saatettiin kirkkauteen.

Päivö Parviainen jatkoi kutsumustyötään uskollisesti esirukoillen, palvellen ja opettaen. Vielä 95-vuotiaana hänellä oli tapana osallistua joka arkiaamu vähintään yhteen paikallisseurakuntansa järjestämään tunnin pituiseen aamurukoukseen. Aamujumppansa päälläseisontaosioon hän toivoi myöhemmällä iällään hoitajaa vierelle varmuuden vuoksi.

"Tänne minä jään, tuli mitä tuli, käyköön, mitä käy!" Näin Parviainen kertoi tuntojaan 50-luvun alun Kiinasta. Suomessa Päivö ei ollut paljastanut lähetysjärjestölle näkyään. Johtokunta oli kuitenkin päättänyt lähettää Parviaisen Kiinaan.

Muutamaa vuotta myöhemmin Mao Zedongin johtamat kommunistit aloittivat vallankaappauksen. Kristittyjen asema vaikeutui päivä päivältä. Lähetit lähtivät. Parviainen päätti jäädä maahan omalla vastuullaan. Hän ei halunnut jättää kiinalaisia kristittyjä, vaan halusi sanojensa mukaan näyttää paikallisille kristityille, "ettei tarvitse kommunistista ideologiaa omaksua, jos on valmis kärsimään kaiken sen pilkan ja ivan, mikä osakseen tulee".

Neljän vuoden kuluttua Parviainen joutui jättämään Kiinan, nyt kuitenkin paikallisten kristittyjen turvallisuuden vuoksi. Parviaisesta ja tämän suomalaisesta kollegasta Väinö Kanteleesta kirjoitti eräs Kiinasta aiemmin poistunut lähetti: "Jos he sieltä vielä joskus hengissä pääsevät, niin kyllä heidän sanansa niin kiinalaisten kuin muidenkin keskellä painavat enemmän kuin toisten!"

Eräässä TV-haastattelussaan Parviainen tuo esiin, että Kiinan kotiseurakuntien kristityillä on paljon annettavaa suomalaisille: "Siellä (Kiinassa) on paljon vihollisen työn vaikutuksia (...)

Ja siellä on paljon ikävää ja vaikeata, mutta herätys on käynnissä. Se on nyt suurin mitä ehkä kirkkohistoria tuntee. Siellä on sellaisia kristittyjä, jotka eivät pelkää marttyyriutta ja joutumista vankilaan. Kiinalaisilta on evankelioiminen kadulla kielletty.

Mutta heitä on, jotka eivät voi olla todistamatta Herrasta, ja ovat valmiit vankilaankin menemään - ja sielläkin saarnaavat! Meillä on todella oppimista. Me olemme aivan lapsen kengissä tässä marttyyriuteen valmistautumisessa Suomen kirkossamme verrattuna siihen, mitä Kiinassa on. Kiitos Herra, että olet heidän kanssaan, ja meitäkin opetat heidän kauttaan!"

100-vuotiaana pitämässään saarnassa Parviainen rohkaisee jälleen uskollisuuteen: "Meidän pitää loppuun asti olla uskollisia Herralle ja vastustaa perkelettä, joka on tuhansien juonien mestari."

Kysyttäessä, mitä hän kiinalaisille oikein tahtoi välittää, Parviainen vastaa koko olemuksellaan:

"Jeesus rakastaa sinua, ja Hän on sinun paras ystäväsi, vaikket ennestään Häntä tunne. Mutta mitä syvemmin opit Hänet tuntemaan, sitä enemmän haluat Häntä seurata. Ja että mitä sidotummaksi tulemme Häneen, sitä itsenäisemmäksi Hän antaa meidän tuntea itsemme."