Älä hellitä

23.06.2020

Mikä tahansa on käsien herpoamisen syy, vahvista ne uudelleen! Sillä Herra, sinun Jumalasi, on sinun keskelläsi. Hän on voimallinen ja pelastaa sinut.

"Älä pelkää, Siion, älä anna kättesi hervota. Herra, sinun Jumalasi, on sinun keskelläsi, voimallinen, joka pelastaa... Hän on hiljaa, sillä hän rakastaa sinua, hän riemuiten riemuitsee sinusta." Sefanja 3:17 hepr.

Tässä käytetty alkutekstin sana 'voimallinen' muodostuu verbistä olla vahva, vahvempi kuin tai voittaa joku tai jokin, olla voimakas ja sankarillinen. Hän on voimakas pelastaja; vahva silloinkin kun Hän vaikenee ja vaikenee, koska on vahvin.

Kätemme voivat hervota yksinkertaisesti sen vuoksi, että Jumala on hiljaa. "Hän on hiljaa, sillä hän rakastaa sinua". Eikö olekin merkillistä? Eivätkö Jumalan toiminta ja näkyvä apu ole merkkejä siitä, että hän rakastaa?

Ihmiset voivat olla hiljaa, koska eivät esimerkiksi ymmärrä tai asia ei suuremmin kiinnosta heitä. Ihminen vaikenee, koska ei välitä tai käsitä. Vaikenemista tapahtuu myös vääryyden edessä. Hiljaisuus saattaa olla osoitus siitä, että ollaan hiljaa hyvillään. Ihminen voi olla hiljaa, koska tekee pahaa tai pelkää pahuuden edessä. Vaikeneminen saattaa johtua monista muistakin syistä, jotka viestivät muusta kuin hyväksynnästä.

Ja kun Jumala vaikenee, luonnostamme ymmärrämme Hänen hiljaisuutensa samoin. Arvelemme, että Hän on joko voimaton tai haluton auttamaan. Ehkä Hän ei haluakaan pelastaa, koska ei toimi. Hän "ei ole keskelläni" eli pysyttelee tietoisesti kauempana. Ehkä Hän on tyytymätön ja vihainen ja osoittaa sen rankaisemalla juuri, kun erityisesti tarvitsisimme Häntä. Ainakin saatamme pelätä, että asia on näin.

Jae puhuukin kaikista edellä mainituista asioista: "Älä pelkää... Herra, sinun Jumalasi on sinun keskelläsi, voimakas, joka pelastaa... Hän on hiljaa, sillä hän rakastaa sinua, hän riemuiten riemuitsee sinusta."

Jumalan tapa toimia tuntuu olevan kovin erilainen kuin se, mitä me pidämme tehokkaana ja hyvänä. Jopa yksi maailmanhistoriamme ratkaisevimmista ajanjaksoista on Raamatun mukaan "hiljaisuus" (Ilm. 8:1) - Jumalan, ei ihmisten puolelta. Ihmisten toiminnasta samassa tilanteessa käytetään useitakin termejä, jotka tarkoittavat pauhinaa, suurta melua tai massojen raivoa, mutta jotka usein on käännetty vaihtoehtoisella merkityksellään Raamattuumme. On kuin Jumala hiljenisi sitä mukaa, kun ihmisten puhe ja pauhina kasvavat - ja Jumalan omien vaino samassa suhteessa. Kun ihmiskunta avaa suunsa suurimmaksi, sulkee Jumala omansa pienimmäksi.

Kristus näyttäisi toimivan ikään kuin käänteisesti, jopa uskoviensa vaikeissa tilanteissa. Edesmennyt eksegetiikan professorini Timo Veijola totesi tästä kerran, kuinka: "Jumala toimii usein vastakohtaan kätkeytyneenä. Tämä on ihmisen kannalta raskasta. Jumala tarjoaa meille pahaa." Kuulostaa järkyttävältä, mutta se usein pitää paikkansa, ja etenkin juuri uskovien elämässä. Kun huudamme Jumalaa vastaamaan, Hän saattaakin odottaa. Professori lisää: "Ainoastaan ahdistus opettaa meitä ymmärtämään Raamatun tekstiä."

Mutta Jumalamme on voimakkaasti pelastava Jumala. Martin Luther kommentoi 1. Mooseksen kirjan 31. luvun opetuksessaan seuraavasti: "Kun luulemme hänen unohtaneen meidät, hän tulee oikealla hetkellä, niin ettemme voi parempaa toivoa. Nyt hän sanoo...: 'Minä olen nähnyt kaiken'... Kuinka! Oletko nähnyt ja kuitenkin vaiennut? Olen, mutta nyt minä saavun auttamaan sinua.' " Lutherin mukaan Jumala viipyy, jotta "uskomme kasvaisi ja hän sitä runsaammin antaisi."

Viivyttääkö Jumala apuaan siis vain auttaakseen vieläkin paremmin ja runsaammin? Koska näin on, älä vain anna kättesi hervota! Sillä Herra, sinun Jumalasi, on sinun keskelläsi. Hän on ainoastaan hetken hiljaa, sillä hän rakastaa sinua. Jo esittäessäsi pyyntöä, Hän valmistaa jo sen toteutumista. Hän riemuiten riemuitsee sinusta ja saapuu pian pelastamaan.

Vain muutamien jakeiden päässä tästä, Jumala päättää puheensa seuraaviin sanoihin: "Minä käännän teidän kohtalonne teidän silmienne edessä, sanoo Herra." Sef. 3:20

"Jo ennen kuin he kutsuvat, Minä vastaan, kun he vielä esittävät pyyntöään, Minä jo toteutan sen." Jesaja 65:24

"Älä pienentele Hänelle pyyntöäsi, Hän ei ole ihminen, jota voisi rasittaa liialla kerjäämisellä ja pyytämisellä"

"Jumala on niin halukas ja valmis kuulemaan, että Hän kuulee rukoilevien pyynnöt jo ennen kuin he huutavat; Jumalalla on suurempi kiire kuulla kuin meillä huutaa"    - Martti Luther -