Kysymyksiä kummityöstä


Mitä kummityö tarkoittaa?

Kummityöllä tarkoitetaan yhden lapsen auttamista kehitysmaassa ja tätä kautta sekä perhettä että kyläyhteisöä.

Lapsia Tapiolan seurakunnan tukemasta alakoulusta Bangladeshista / Aarne Laasonen
Lapsia Tapiolan seurakunnan tukemasta alakoulusta Bangladeshista / Aarne Laasonen

Onko se tehokasta?

Kummikonsepti on tutkimuksissa osoittautunut erittäin tehokkaaksi muodoksi auttaa kehitysmaiden ihmisiä. Lasten koulutuksella parannetaan koko yhteisön koulutustilannetta ja asemaa. Usein kummiohjelmassa mukana olleista on tullut opettajina, terveydenhuollon- tai valistustyöntekijöinä muiden auttajia.

Joissakin ohjelmissa kummilapset pyritään kouluttamaan ammattiin saakka, kuten nimikkotyössämme CREDOssa. Sen jälkeen he voivat palata jopa kyläänsä ilman silvonnan pelkoa. Koulutettuina heitä kunnioitetaan uudella tavalla ja heidän näkemyksiään kuunnellaan. Samalla asenteet muuttuvat naisia sekä vahingollisia perinnäistapoja kohtaan. Koulutus on tärkeää myös sorrettujen vähemmistöjen tilanteen kohentamiseksi, esimerkiksi Bangladeshissa.

Mitä kummit kustantavat?

Kummiohjelman keskeinen tehtävä on koulunkäynnin mahdollistaminen. Osa ohjelmista kustantaa lapsille perusterveydenhuollon, harrastustoimintaa, aterioita, hengellistä ohjelmaa, joskus taas kaikki nämä. Mikäli lapsi asuu perheessä tai sijaisperheessä, perheelle saatetaan antaa ruoka-apua tai perheneuvontaa. Asuntola- tai sisäoppilasmajoituksessa kummilapselle kustannetaan kaikki perustarpeet, mukaan lukien vapaa-ajan ohjelmaa. Tyttöjen ympärileikkauksia paenneiden CREDO-tyttöjen kohdalla myös yleistilanne vaatii erottamista väkivaltaisista tahoista. Koulujen asuntolat toimivat samalla tyttöjen suojapaikkoina vuosien ajan. Ohjelmakummi tukee koko lapsiryhmää, usein itse valitsemallaan summalla kuukaudessa.

Kuukausittaiseen kummimaksuun saattaa sisältyä myös hallinnollisia kuluja. Tilanne vaihtelee järjestöittäin.

Yläkoululaisia kummityttöjä Sapaharista, Bangladeshista
Yläkoululaisia kummityttöjä Sapaharista, Bangladeshista

Paljonko kummin kuukausituki on?

Kummin tuen suuruus riippuu maasta ja kummiohjelmasta. Peruskoululaisen kuukausimaksu on noin 30 euroa. Ammattiopinnoissa kumminuoren kulut saattavat nousta yli 100 euroon kuussa. Tällöin kummi maksaa vain itse määrittelemänsä kummimaksun. Moni jatkaa summaa, jolla tuki lasta peruskoulussa. Kummiohjelma kattaa loput. Ohjelmakummit ja lisätuki ovatkin tärkeitä kattamaan näitä kuluja sekä työntekijöiden palkkoja.

Kahdeksan Tapiolan Keskiviikkokerhon kummilasta Uzirpurin asuntolasta Bangladeshista/Aarne Laasonen
Kahdeksan Tapiolan Keskiviikkokerhon kummilasta Uzirpurin asuntolasta Bangladeshista/Aarne Laasonen

Yhteydenpito kummilapsen kanssa - voiko kummilapseen olla yhteydessä netin kautta?

Osa ohjelmista tarjoaa kummille nimetyn kummilapsen. Osassa taas tuki ohjataan lapsiryhmälle. Kummille lähetetään kummikirjeitä paperisena tai sähköpostitse. Mm. CREDOssa voi olla yhteydessä kummilapseen Skypen tai sähköpostin välityksellä, sillä tytöt opiskelevat englantia sisäoppilaitoksissa ja heillä on käytössään internet. Kummilapselle voi myös itse lähettää kirjeitä, kortteja, tarroja tms pientä. Suuremmat tai painavammat lahjat toivotaan kanavoitavan kummitilin kautta, niin että lapsiryhmälle voidaan hankkia yhteisesti jotakin maan edullisilla hinnoilla.

Kummilapsen puolesta voi myös rukoilla!


Voiko kummiutta kokeilla määräaikaisesti - entä olla mukana pienellä summalla?

Totta kai! Kummina oleminen ei välttämättä edellytä pidempää sitoutumista. Joskin tämä helpottaa ohjelman suunnittelua etenkin tilanteissa, joissa kummi saa nimeltä mainitun kummilapsen. Kummiutta voit kokeilla myös rajatun ajan, esim. vuoden.

Jos summa on vaikkapa 5 tai 10 euroa, vaikkapa CREDOn ohjelmakummius sopii hyvin. CREDOssa lisäksi itse määritellä kummimaksunsa ja vaihtaa sitä esim. taloudellisen tilanteen muutoksen vuoksi. Bangladeshissa on siirrytty ohjelmakummiuteen. Kummi tukee Uzirpurin ja lähikylien iltapäiväkerhoissa olevia lapsia. Kummi saa valita haluamansa kohderyhmän ja tukensa 20-100 euron väliltä ja vaihtaa sitä taloudellisen tilanteensa mukaan.

Monesti ohjelmat ovat joustavia: kummiksi voi päästä, vaikka ei pysty kustantamaan lapsen koko kummimaksua.

Onko kummiohjelmissa kertalahjoitusmahdollisuutta?

Kyllä. Vaihtoehtoja on useita. Kertalahjoituksen voi antaa valitsemalleen kummiohjelmalle tai lapsiryhmälle.

Myös lahjoittamalla seurakunnan nimikkoviitenumeron kautta tietylle työlle tuetaan epäsuorasti kummilapsia.


Kuva: Satu Arkkila
Kuva: Satu Arkkila

Esimerkiksi Etiopian laajassa orpotyössä kertatuki seurakuntamme viitteen kautta keskittyy paikallisten ammattilaisten palkkakustannuksiin. Jokaisen paikkakunnan orpo-ohjelmassa on kaksi edullista, paikallista työntekijää. Sosiaalityöntekijä pitää yhteyttä kaikkiin ohjelman perheisiin. Projektipäällikkö hoitaa 110 perheen ja lapsen avustamisen hallintoa ja taloutta.

CREDOssa taas nimikkotukemme ohjautuu kenialaisen Susanin (kuvassa yllä), perheitään paenneiden tyttöjen 'äidin' ja samalla kouluja kiertävän valistustyöntekijän, palkkakustannuksiin sekä CREDO-tyttöjen suoriin kuluihin, joita kummit eivät pysty kattamaan.

Voiko yhden kummilapsen ottaa yhdessä muiden kanssa?

Kyllä. Kummius voi olla yhteinen kimppakummius esim. työporukan, perheen, muutaman ystävän, rukouspiirin tai harrasteryhmän kesken. Näin voit tutustuttaa avustus- ja kummityöhön mukaan myös esim. suomalaisen kummilapsesi, lapsesi tai lapsenlapsesi - näin jotkut ovat tehneet.

Kummilapsia Uzirpurissa Bangladeshissa / Aarne Laasonen
Kummilapsia Uzirpurissa Bangladeshissa / Aarne Laasonen
Kunkin kummin osuus voi olla etukäteen sovittu, esim. usean toisilleen tutun henkilön kesken. Jokainen voi tällöin maksaa vaikkapa netti- tai mobiilipankin kautta kätevästi oman osuutensa samaan viitteeseen. Suuremmissa ryhmissä voidaan pitää myös esillä kummilipasta tai käyttää muuta yhteistä kirstua. Tapiolan seurakunnan ryhmillä on jo vuosia ollut yhteisiä kummilapsia.
Kuva: Tapiolan pyhäkoululaiset tukevat kirkon päiväkerhoryhmää Senegalissa / Suomen Lähetysseura
Kuva: Tapiolan pyhäkoululaiset tukevat kirkon päiväkerhoryhmää Senegalissa / Suomen Lähetysseura